Skip Ribbon Commands
- محتویات اصلی صفحه
SharePoint
راهنمای فنی کنترل مزارع تولید بذر پنبه

بذر بعنوان اندام اصلی تکثیر و بقای گیاهان زراعی و مهمترین نهاده تولید محصولات زراعی، نتیجه پژوهش های بهنژادی و بهزراعی و عامل دستیابی به پتانسیل واقعی عملکرد کمی و کیفی یک ژنوتیپ محسوب می شود. بنابراین و با توجه به نیاز به بذر برای تولید هرمحصول زراعی و اهمیت کیفیت بذر و رابطه آن با تولید محصول، برنامه تکثیر و کنترل و گواهی بذر اهمیت ویژه ای در ارتباط با حفظ ویژگی ها و اصالت ژنتیکی یک رقم و تامین میزان بذر مورد نیاز کشاورزان دارد. از اینرو کنترل و گواهی بذر باید برمبنای یک دستور العمل اجرایی مدون و منطبق با معیارهای لازم برای دستیابی به تولید بذر دارای کیفیت مطلوب صورت پذیرد.​

هدف یک برنامه تکثیر و کنترل و گواهی بذر تامین کمیت کافی بذر دارای کیفیت مطلوب یک رقم اصلاح شده می باشد. این هدف درطی مراحل تکثیر طبقات مختلف بذر (Seed classes) و براساس معیارهای مصوب (استانداردهای ملی بذر هرمحصول) محقق می شود. 


 مراحل مختلف برنامه کنترل و گواهی بذر پنبه: 
بطور کلی بذر ارقام اصلاح شده پنبه در طبقات بذری الیت و گواهی شده براساس مراحل زیر باید تحت نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال یا نمایندگان قانونی این موسسه که شامل شرکت های کنترل و گواهی مورد تایید این موسسه می باشند، قرار داشته باشد.
1- تایید پیمانکار تولید کننده بذر
2- بازدید و ارزیابی زمین و امکانات تولیدی پیمانکاران تولید بذر پنبه
3- انعقاد قرارداد سه جانبه نظارت و تکثیر بذر پنبه با پیمانکاران مورد تایید
4- کنترل کاشت و تعیین سطح سبز مزرعه 
5- نظارت برمرحله داشت و کنترل اصالت ژنتیکی رقم 
6- نظارت و کنترل برداشت 
7- کنترل و نظارت برمرحله فرآوری بذر پنبه شامل:
1-7- کنترل و نظارت برمرحله تصفیه وش بذری 
2-7- کنترل و نظارت برفرآیند کرک زدایی (Delinting)، بوجاری، ضد عفونی و پاکت گیری بذور   (بدون کرک) 
8- نظارت بر انبار کردن و نمونه برداری
9- تجزیه بذر درآزمایشگاه تجزیه بذر 
10- نصب اتیکت و آماده نمودن بذر جهت توزیع بین زارعین 

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال می باشد.