برگزاری هشتاد و سومین جلسه کمیته معرفی رقم

هشتاد و سومین جلسه کمیته معرفی رقم در روز چهارشنبه مورخ 1401/04/29 با حضور اکثریت اعضای کمیته در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال برگزار شد. در این جلسه گزارشات­ معرفی دو ژنوتیپ کنار، یک ژنوتیپ پسته، دو ژنوتیپ لیموترش و یک جمعیت اصلاح شده یونجه به شرح ذیل ارائه و بررسی گردید:

1- گزارش معرفی دو ژنوتیپ کنار با کدهایH-7 و H-12توسط محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان ارائه شد.

- ژنوتیپ H-7 : این ژنوتیپ میان‌رس بوده و دارای میوه تخم‌مرغی شکل است. فرم رشد درخت متمایز از بقیه ژنوتیپ‌های موجود در کلکسیون ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب می باشد و میوه های آن با رسیدن به حداکثر اندازه، با وجود رنگ سبز قابلیت خوردن دارد و دارای بافتی بسیار ترد و آب‌دار بوده و از طعم بسیار مناسبی برخوردار است. میوه این ژنوتیپ کشیده با متوسط طول و قطر 29/2 و 21 میلی‌متر و شاخص شکل 1/39، متوسط وزن میوه 9/5 گرم، درصد گوشت 90/2 و درصد آب میوه 56/1 است. از نظر خواص کیفی میوه، میزان درصد کل مواد جامد محلول 16/5 درصد، اسید کل 312 میلی‌گرم و ویتامین ث 96/3 میلی‌گرم است. 9/8 درصد از وزن میوه را هسته تشکیل می‌دهد. از نظر بافت نیز میوه آن نرم و ترد است. متوسط عملکرد درخت در این ژنوتیپ 82/3 کیلوگرم است که مورد تایید قرار گرفته و با نام "جاسک1" معرفی شد.

- ژنوتیپ H-12 : این ژنوتیپ میان‌رس است و دارای میوه گرد با متوسط طول و قطر 29 و 28/3 میلی‌متر و شاخص شکل 1/03، متوسط وزن میوه 15/4 گرم، درصد گوشت 90/7 و درصد آب میوه 60/3 است. از نظر خواص کیفی میوه، میزان درصد کل مواد جامد محلول 15/03 درصد، اسید کل 0/319 میلی‌گرم و ویتامین ث 101/7 میلی‌گرم است. 9/3 درصد از وزن میوه را هسته تشکیل می‌دهد. از نظر بافت نیز میوه آن متوسط و ترد است و نسبت به رقم پیشین زودتر می‌رسد اما در زمره ژنوتیپ‌های میان‌رس قرار دارد. متوسط عملکرد درخت در این ژنوتیپ 68/3 کیلوگرم است. با توجه به ویژگی­های مذکور ژنوتیپ فوق مورد تایید قرار گرفت و با نام " آنامیس" معرفی شد.

2- گزارش معرفی یک ژنوتیپ پسته با کد Bs-Sh67 توسط عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی ارائه شد. ژنوتیپ مذکور متوسط گل با نیاز سرمایی نسبتاً بالا است. برگ‌های آن عموماً سه برگ‌چه‌ای، پهن و دارای سطح برگ بسیار بالاتر و سبزینه بیشتری نسبت به ارقام تجاری و بومی منطقه می باشد. حالت درخت افراشته و دارای غالبیت انتهایی شدید است. میوه‌های آن از نظر اندازه متوسط، بادامی شکل، درصد خندانی بسیار بالا و میان رس است. عملکرد این رقم مناسب و از سال­آوری بسیار ضعیفی برخوردار است. این ژنوتیپ در مقایسه با ارقام پسته تجاری کشور از جمله اکبری، کله قوچی و فندقی نسبت به تنش های زنده (مانند پسیل پسته) و تنش های غیر زنده (شوری)، تحمل بالاتری دارد. در مجموع این رقم می‌تواند برای مناطق پسته‌خیز کشور که دارای آب و خاک نسبتاً شور بوده و همچنین دارای زمستان های معتدل تا سرد هستند (سرمای مفید برای برطرف شدن نیاز سرمایی در آنها به حدود 1000 ساعت می رسد) کشت شود. با توجه به ویژگی های مذکور ژنوتیپ فوق مورد تایید قرار گرفت و با نام " کویر" معرفی شد.

3- گزارش معرفی دو ژنوتیپ لیموترش با کدهای 11Aو11B توسط عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی ارائه شد.

- ژنوتیپ 11A: مشخصات تاج درخت به صورت عمودی و افراشته با عادت رشدی درخت کم، خاردار، میوه‌ها خوشه‌ای به رنگ زرد روشن و فاقد فرورفتگی و برآمدگی، دارای متوسط 6 بذر در حالت گرده افشانی آزاد است. ‌هم‌چنین این ژنوتیپ تحمل خوبی نسبت به عامل بیماری جاروک لیموترش دارد. متوسط وزن میوه 35 گرم، ضخامت پوست میوه 1/92 میلی‌متر، میزان آب‌میوه 49 درصد، محتوای اسیدیته کل آب‌میوه 8/5 درصد، مقدار ویتامین ث 27/63 میلی‌گرم در 100گرم بود. مقدار پتاسیم، منیزیم و روی در میوه این ژنوتیپ‌ در مقایسه با مکزیکن‌لایم بیش‌تر است. با توجه به ویژگی های مذکور ژنوتیپ فوق مورد تایید قرار گرفت و با نام " سالار" معرفی شد.

- ژنوتیپ 11B: مشخصات تاج درخت به صورت افراشته با عادت رشدی درخت کم، خاردار، میوهها خوشه‌ای به رنگ زرد روشن و فاقد فرورفتگی و برآمدگی و گردن، چسبیدگی پوست به گوشت قوی، میزان روغنی بودن پوست متوسط و بذر چندجنین دارد. دارای متوسط 7 بذر در حالت گرده افشانی آزاد است. ‌هم‌چنین این ژنوتیپ تحمل خوبی نسبت به عامل بیماری جاروک لیموترش دارد. متوسط وزن میوه 30 گرم، ضخامت پوست میوه 1/54 میلی‌متر، میزان آب‌میوه 46/76 درصد، محتوای اسیدیته کل آب‌میوه 8/5 درصد، مقدار ویتامین ث 32/37 میلی‌گرم در 100گرم بود. مقدار پتاسیم، منیزیم و روی در میوه این ژنوتیپ‌ در مقایسه با مکزیکن‌لایم بیش‌تر است. با توجه به ویژگی های مذکور ژنوتیپ فوق مورد تایید قرار گرفت و با نام " سمن" معرفی شد.

4- گزارش معرفی یک جمعیت اصلاح شده یونجه با کد KFA17 توسط عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر ارائه شد. جمعیت مذکور با عملکرد علوفه و پایداری بالا، تحمل نسبی به بیماری زنگ یونجه، تثبیت بالای بیولوژیکی نیتروژن، مورد تایید قرار گرفت و با نام " آهنگ" معرفی شد.

 
تاریخ:
1401/05/04
تعداد بازدید:
1094
منبع:
اداره روابط عمومی و امور بین الملل
امتیازدهی
میانگین امتیازها:4 تعداد کل امتیازها:1
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق محتوای این سایت متعلق به مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال می باشد.
Powered by DorsaPortal