مجتبی میر، رئیس گروه نهال و بهبود ارقام معاونت باغبانی در جمع خبرنگاران درباره وضعیت تولید نهال در کشور، گفت: دو مؤلفه اساسی در نهال «اصالت» و «سلامت» رقم دارای اهمیت است و در حال حاضر بخش زیادی از نهالهای تولیدشده، از سوی نهالستانهای فاقد مجوز انجام میشود.
وی بابیان اینکه در حال ساماندهی مراکز تولید نهال در کشور هستیم، افزود: در مراکز تولید نهال دو نوع لیبل برای نهالها در نظر گرفته میشود؛ در نوع اول که لیبل سفید خوانده میشود؛ به شکل خود اظهاری از سوی تولیدکنندگان، اطلاعات نوشته میشود.
میر با تأکید بر اهمیت لیبل آبی در تولید نهال، تصریح کرد: لیبلها، شناسنامه گیاه محسوب میشوند و نهالهای لیبل آبی، گیاهانی هستند که «اصالت» و «سلامت» آنها تأییدشده است.
وی ضمن توصیه به باغداران برای استفاده از نهالها با لیبل آبی، یادآور شد: این نهالها عاری از ویروس بوده و سبب افزایش 30 درصد محصولات باغی میشوند.
به گفته این مقام مسئول، استفاده از نهال لیبل آبی درنهایت ایجاد باغهای متراکم و فوق متراکم را با امکانات مکانیزاسیون برای کشور فراهم میکند.
در ادامه این تور رسانهای عبدالرضا کاوند، معاون تحقیقات و کنترل و گواهی نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور با اشاره به 10 زنجیره فعال نهال در کشور، گفت: ظرفیت تولید 10 میلیون نهال گواهیشده وجود دارد که به دلیل بیتوجهی باغداران به این موضوع، از این ظرفیت استفاده نمیشود.
به گفته وی؛ در حال حاضر 638 نهالستان دارای مجوز با ظرفیت تولیدی بالغبر 50 میلیون اصله نهال وجود داشته که برخی از آنها هنوز شرایط تولید نهال گواهیشده را ندارند.
وی افزود: بیش از 30 هکتار باغ مادر در استانهای قزوین، البرز، همدان، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و مازندران فعالیت دارند که ارقام گواهیشده و عاری از هر نوع ویروس و بیماری تولید و آماده عرضه دارند.