دستورالعمل های آزمون تاز (VCU) گیاهان زراعی


قوانین اولیه به‌نژادی با فرایند تکاملی گونه ­ها و منشا گیاهان زراعی در طبیعت شکل گرفته است. به‌نژادی در واقع تکامل گیاهان زراعی بدست انسان می­باشد. با گذشت زمان، نیاز بشر به غذا، مواد اولیه صنعتی و پوشاک موجب شده تا انسان تیپ­های مختلف محصولات زراعی را از اجداد وحشی آن جدا سازد. ارقام بومی در اثر مهاجرت و اهلی شدن گیاهان در شرایط اکو- جغرافیایی مختلف توسط انسان و یا طبیعت گزینش و توسعه یافته­اند. اگر طبیعت اولین به‌نژادگر باشد، کشاورزان به­نژادگران نسل دوم هستند که تیپ­های جدید زراعی را از داخل گیاهان اهلی گزینش نمودند.

در حال حاضر به­نژادی از طریق ایجاد ارقام پر محصول یکی از مبانی فعالیت­­های اقتصادی و رفاه عمومی یک جامعه می­باشد که بخش دولتی و بخش خصوصی کشورها را در بر گرفته است. از آنجائیکه ارقام پر­پتانسیل نقش اساسی در افزایش عملکرد محصول و در واقع بهره­وری بیشتر برای تولید کنندگان و در نتیجه توسعه اقتصاد کشاورزی در یک کشور را دارند، ضروری است ارقامی در اختیار کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات زراعی قرار گیرد تا اطمینان لازم از نظر کمیت و کیفیت محصول و همچنین حداقل ریسک­ پذیری برای استفاده آنها وجود داشته باشد. برای این منظور، مسئولین کشاورزی کشورها بر اساس قانون خود، ارقام جدید را آزمایش و ارقام برتر مناطق کشت را به اطلاع کشاورزان می­رسانند.

قبل از آزادسازی یا تجاری سازی یک رقم زراعی، به­نژادگران باید اطلاعات لازم را در مورد بررسی­ها و آزمایش­های تکمیلی ارقام جدید تهیه نمایند. پس از تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از این داده­ها، به­نژادگر می­تواند ارقام پر پتانسیل را که معمولا در چند منطقه برای چند سال آزمایش شده­اند، شناسایی و معرفی نماید. چگونگی اجرای این آزمون­ها در کشور­های مختلف فرق دارد. در بسیاری از کشورها از جمله ایران بر اساس قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال مصوب29/4/1382 مجلس شورای اسلامی، مسئولین دولتی قبل از آزادسازی رقم جدید، آزمون مستقلی در خصوص ارقام جدید انجام می­دهند. این آزمون­ها بر اساس درخواست به­نژادگر در چندین مکان از مناطق مورد کشت محصول زراعی به مدت دو یا سه سال اجرا می­شود.
هدف از این آزمایش­ها اطمینان لازم از سازگاری ارقام جدید در مناطقی است که به­نژادگر در نظر دارد، رقم جدید خود را معرفی کند.
اگر لاین­ها و ارقام جدید ارزش زراعی مناسبی را برای استفاده در مناطق آزمایش شده نشان دهند، این ارقام به لیست ملی ارقام زراعی اضافه می­شوند. کشاورزان براساس نتایج عملکرد ارقام جدید و موجود در لیست ملی ارقام، رقم مورد نظر را انتخاب و کشت می­نمایند.
 
 
 
 
تاریخ به روز رسانی:
1398/09/18
تعداد بازدید:
7319
کلیه حقوق محتوای این سایت متعلق به مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال می باشد.
Powered by DorsaPortal