بدون شک امروزه مهمترین و اقتصادیترین راه دستیابی به افزایش تولید در واحد سطح و بهبود بهرهوری در تولید محصول، استفاده از ارقام گیاهی اصلاح شده با عملکرد کمی و کیفی بالاتر و سازگار به شرایط نامساعد زراعی مانند کمآبی، گرما، سرما، شوری، کمغذائی خاک، آفات و بیماریهای گیاهی است. جمعآوری اطلاعات مربوط به ارقام برتر رایج و تحت کشت گیاهی کشور، ضمن گردآوری این میراث گرانقدر بخش کشاورزی در یک مجموعه و انتشار عمومی اطلاعات مربوط به خصوصیات این ارقام، نقش بهسزائی در آشنائی بهرهبرداران بخش با توانمندی های ارقام گیاهی کشور و انتخاب برترینها خواهد داشت.
این نیاز ملی بخش کشاورزی، مطابق تکلیف قانونی است که در ماده پنج سند ملی بذر و نهال در جمهوری اسلامی ایران (مصوب 1387)، تبصرههای سه و چهار ذیل ماده سه قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال (مصوب 1382)، ماده 36 آئیننامه اجرائی قانون به این مهم تصریح شده است. اولین فهرست ملی ارقام گیاهی ایران با همکاری مجدانه کلیه مؤسسات تحقیقاتی تولیدکننده رقم، دانشگاه ها و بخش های خصوصی در سه مجلد (گیاهان زراعی، سبزی و صیفی و محصولات باغی) مشتمل بر 712 رقم (335 رقم زراعی، 224 رقم سبزی و صیفی و 153 رقم باغی) توسط معاونت شناسائی و ثبت ارقام گیاهی به چاپ رسید.
ارقام موجود در فهرست ملی شامل سه دسته کلی هستند:
1. ارقام بومی و محلی که در تولید کشور نقش داشته و بذر و یا نهال آنها تولید و توزیع می گردد. بیشترین مقدار ارقام بومی و محلی به گونههای باغی تعلق دارند، 2. ارقام اصلاح شده با منشاء مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاه های داخل کشور 3. ارقام اصلاح شده با منشاء خارج از کشور که پس از طی مراحل قانونی و انجام آزمون های لازم، شرایط تجاری شدن در داخل کشور را کسب نمودهاند.
1. ارقام بومی و محلی که در تولید کشور نقش داشته و بذر و یا نهال آنها تولید و توزیع می گردد. بیشترین مقدار ارقام بومی و محلی به گونههای باغی تعلق دارند،
2. ارقام اصلاح شده با منشاء مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاه های داخل کشور
3. ارقام اصلاح شده با منشاء خارج از کشور که پس از طی مراحل قانونی و انجام آزمون های لازم، شرایط تجاری شدن در داخل کشور را کسب نمودهاند.
طراحی، صفحهبندی و گروهبندی اطلاعات به گونهای صورت گرفته است تا تجدید چاپ سالیانه فهرست که با ورود ارقام جدید گیاهی و خروج ارقام قدیمیتر همرا خواهد بود، نیازی با تجدید چاپ کل مجموعه نداشته باشد و با جایگذاری لیست ارقام جدید و مشخصات آنها در فضاهای از قبل پیشبینی شده، بهروز گردد.
فهرست ملی ارقام گیاهی ایران علاوه بر درج ویژگیهای زراعی و باغی ارقام موجود در آن، دارای ضمائمی مانند فهرست الفبائی ارقام (فارسی و انگلیسی)، فهرست مالکین ارقام با اطلاعات تماس و فهرست نمایندگیهای شرکتهای خارجی با اطلاعات تماس آنها است که میتواند برای فعالین عرصه صنعت بذر و نهال کشور سودمند باشد.
لینک مستقیم فهرست ملی ارقام گیاهی